Gode tips og råd for effektiv content marketing
Noen ting er uforanderlige innen content-faget. Men noen tydelige trender er det verdt å merke seg. Her er en liten liste over de viktigste trendene innen innholdsmarkedsføring og storytelling.
Først det som er helt tidløst: Innholdsmarkedsføring handler om god historiefortelling. Innholdsmarkedsføring bruker den journalistiske verktøykassa for alt det er verdt, som i praksis betyr at den blir mindre reklamete og litt roligere. Her trenger man ikke stå og skrike med ropert, ideelt snakker man mer nøytralt og med en behagelig innestemme. Innholdsmarkedsføring henter inspirasjon fra både medienes forbrukerstoff og popularisert forskningsformidling, og summen av alt dette blir den type innhold som bygger troverdighet for merkevaren din.
Men er det noen trender som er verdt å merke seg? Her er noen punkter som peker seg ut:
1. Bruk folkene dine! 👋🤓🤳
Ansatte og ledere som er av kjøtt og blod, autentiske og ekte, de bør opp og frem i historiefortellingen din. La dem være stolte fagfolk og la dem snakke i alle kanaler! Trenden peker mot enda mer menneskeliggjort storytelling, som vektlegger autentisitet, verdier og den menneskelige siden av merkevarer.
I tekst:
Bruk ledere og ansatte i korte og lengre nyhetsartikler eller iscenesett dem i mer reportasjeaktige formater, som er kjempefint for employer branding og for å synliggjøre hva din bedrift egentlig holder på med – og hvorfor dere er flinke og til å stole på. Ikke glem white papers, fagartikler som bidrar til å gi merkevaren din ytterligere tyngde og troverdighet. Bruk egne kanaler til å distribuere innholdet, eller så finnes det kostnadseffektive løsninger for å kunne nå ganske spisse målgrupper med begrenset geografisk nedslagsfelt, for eksempel via Schibsteds selvbetjeningsløsning. Ikke glem at innholdsmarkedsføringsartikler og white papers er gull for SEO! 👨💻🎯
I video og sosiale medier:
La ansatte selv filme små filmsnutter (eller få litt hjelp av slike som oss). Videoer trenger ikke å ha kostnadskrevende high production values, du får til det meste med en smarttelefon av nyere modell. Kameraene og teknologien i de siste iPhone-modellene er 💥. Selvgjort er gjerne velgjort, og kan bidra til å skape gode fortellinger og litt liv og positiv røre på sosiale medier. Husk at de ulike SoMe-kanalene er ulike, og du bør legge litt ekstra flid i å tilpasse innholdet ditt til hver enkelt plattform. TikTok og Facebook er IKKE det samme! 🤳🎦
2. Bør vi ha podcast også? 🎙️🎧
Kanskje. Podcast kan være fristende, men det er også krevende å få til. Du vil jo helst ikke bruke mye ressurser på å lage en podcast bare for nærmeste kolleger og familie.
Hvis bedriften din driver med noe som har allmenn interesse, enten det handler om produkter eller tjenester, så må du identifisere hvordan det er mulig å trenge gjennom det etter hvert folksomme podcasttilbudet her til lands. Slik kan vi hjelpe til med, det krever litt strategisk analyse og kreativ tilnærming.
Men noen ting kan føre deg litt nærmere målet: Har du folk på huset som både er flinke fagfolk OG flinke til å snakke fag på utpust, og som i tillegg har evnen til å skape en lun og fin atmosfære foran mikrofonen, er du allerede et godt stykke på vei til å kunne lykkes. En god og gjennomtenkt idé, litt øving og litt tålmodighet kan være nok til å stable på beina en ny kanal for å formidle din bedrifts kompetanse, ekspertise og troverdighet. Men det krever også kløkt i synliggjøringen, markedsføringen og distribusjonen, så her er det viktig med kanalstrategi.
Fordelen med podcast er at det er stadig mer utbredt, det er blitt en viktig del av folks mediemiks. Det er en praktisk måte for publikum å konsumere innhold på mens de multitasker. Men ingen gidder å høre på dersom innholdet ikke er relevant og gir dem noe av verdi.
3. Bli mer treffsikker med datadrevet innhold 📊📈💻
Innsikt, innsikt, innsikt. Jo mer du vet om kundene dine, jo bedre for de valgene vi tar for innholdsmarkedsføring.
Strenge GDPR-regler har gjort det mer krevende å jakte rundt på leads i det digitale økosystemet, men det er mange andre kilder til kundeinnsikt og analysemateriell.
Tradisjonelle metoder innen innholdsmarkedsføring baserer seg ofte på magefølelse og antakelser, så ærlige må vi være. Data-drevet markedsføring prøver å sette to streker under antakelsene gjennom å bruke informasjon basert på det vi vet om konkret kundeatferd og kundepreferanser. Ved å bruke tilgjengelig data kan bedrifter skape et underlag for å utvikle mer spesifikke og effektive innholdsmarkedsføringsstrategier. Da blir også treffsikkerheten større for å treffe de ønskede målgruppene med relevant innhold.
Når vi etter hvert begynner å koble datadrevne innholdsstrategier med AI-teknologi, så kan dette bli veldig spennende.
4. AI og Chat GPT, ja – det er jo en game changer? 💬
Absolutt. Men det trengs strengt tatt en egen «Vær Varsom»-plakat for bruk av kunstig intelligens når vi skal skrive tekst for innholdsmarkedsføring. Ikke la maskinen skrive av seg selv, så god er den ikke!
Men: Ulike AI-verktøy kan være effektive og nyttige i produksjonen og optimaliseringen av ulike typer innhold. ChatGPT og andre tjenester kan være gode sparringpartnere i mange ledd av prosessen, den kan være fin å drodle ideer med, komme med innspill og forslag, hjelpe til med å forbedre strukturen på en tekst, den kan hjelpe til med SEO og nøkkelord, og jobber du med tekst på flere språk er den oppsiktsvekkende god på språkvask og korrekturlesning.
Altså: Ikke la ChatGPT skrive innholdsmarkedsføringen for deg, det blir fort avslørt og bidrar IKKE til å forbedre troverdigheten, slik denne typen innhold helst skal gjøre.
5. Troverdighet, kilder og sannhet 🤝👉✅
Som det står lengre opp i denne artikkelen: God innholdsmarkedsføring låner verktøykassa fra journalistikk og forskningsformidling. Det vi skriver skal være sant og troverdig. Innholdsmarkedsføring faller på stengrunn om man juger.
Det gode, gamle «testimonials»-grepet er fortsatt gull i innholdsmarkedsføring: Det er mer effektivt om kunden din forteller om en god opplevelse eller et godt produkt enn at du gjør det selv. Det bidrar også til økt troverdighet for innholdet ditt hvis du belegger påstander eller poenger med kilder, for eksempel lenker til andre artikler, undersøkelser, forskning og liknende.
Igjen: Dette er en viktig del av den verktøykassa vi innholdsmarkedsførere låner fra journalistikk og forskningsformidling.
Trenger du hjelp til innholdsmarkedsføring?
Ta kontakt
sob@whatsthestory.no
+47 918 28 980
Les mer om What’s The Story AS
Om meg
What’s The Story in English
About us